Bitcoin intră în ”iarna criptomonedelor”: cât de tare s-a devalorizat, ce urmează pentru Ether și celelalte

de: Alexandru Puiu
27 01. 2022

Deja de câteva luni, principalele criptomonede se află pe un trend descendent. Indiferent dacă vorbim de Bitcoin, Ether, Dogecoin și alte, analiștii sunt de părere că ne îndreptăm spre ”o iarnă a criptomonedelor”.

În contextul în care valoarea Bitcoin este cu 50% sub nivelul său record și nu dă semne de revenire, încrederea în principala criptomonedă nu pare una îmbucurătoare. În această săptămână, chiar și pentru scurt timp, un Bitcoin s-a tranzacționat cu sub 33.000 de dolari, cel mai scăzut nivel atins din iulie 2021 și până în prezent. În contextul în care această criptomonedă dictează direcția întregii piețe de criptoactive, pronosticurile nu sunt deloc optimiste.

Iarna criptomonedelor, ce înseamnă de fapt pentru Bitcoin

La momentul de față, prețul de achiziție al unui Bitcoin gravitează în jurul valorii de 36.000 de dolari, dar este departe de cei 69.000 de dolari per unitate cu care se lăuda în noiembrie. Între timp, întreaga piață de active cripto a pierdut 1000 de miliarde de dolari din valoare.

Fără să surprindă pe nimeni, celelalte monede digitale de top, Ether și Solana au mers pe urmele principale criptomonede și s-au devalorizat accelerat. Ca referință, valoarea Ether a scăzut cu peste jumătate de când a atins un vârf în noiembrie, în timp ce Solana a suferit un declin și mai abrupt, coborând cu 65%.

Realitatea din această piață și trendul ce nu pare neapărat să se pondereze a dat startul unor speculații printre investitori. Percepția generală este că ar fi bine să privim această perioadă ca pe ”o iarnă cripto”, o expresie care marchează evoluții descendente mai mult sau mai puțin accelerate pe principalele piețe ale monedelor digitale. Ultima oară când s-a mai întâmplat asta a fost al sfârșitul lui 2017 și începutul lui 2018, când Bitcoin s-a prăbușit cu aproximativ 80%, dacă ne raportăm la maximele istorice premergătoare acelei perioade.

”În timpul iernilor cripto, cei mai buni antreprenori construiesc companiile mai bune. Acesta este momentul să ne concentrăm din nou pe rezolvarea problemelor reale versus pomparea de monede virtuale.”, a concluzionat într-un tweet David Marcus, fostul director pentru cripto al Meta, compania mamă a Facebook.